Finissage 27 aug Himmelsberga “Skissande rum”

Finissage för utställningen ”Skissande rum” söndagen den 27 augusti 2017 på Ölands Museum Himmelsberga

 Söndagen den 27 augusti avslutas utställningen ”Skissande rum” på Ölands Museum Himmelsberga. Mellan klockan 11 och 17 visas i Hedvigs hus ett urval av de skisser som genomförts under perioden 15-26 augusti på temat Experimentellt kulturarv.

Klockan 14.00 inleder författaren och konstnären Lennart Sjögren med att läsa egna dikter, som fritt anknyter till kulturarv, då och nu. Därefter genomför vi ett samtal på temat ”Konst möter kulturarv”, där vi utgår ifrån utställningens olika teman och skissarbeten, som det finns spår av på plats i rummet där vi kommer att vara. Utifrån detta material kommer tre personer med anknytning till projektet Experimentellt kulturarv att inledningsvis reflektera kring några frågor. Det är Gunilla Bandolin, konstnär och landskapsarkitekt, Walle Dickson, kulturarbetande poet, och Bodil Petersson, arkeolog och kulturarvsforskare.

På vilka sätt hänger det förflutna och nuet ihop? Vad innebär det att vi har valt landskapet som utgångspunkt för sammanförandet av konst och kulturarv? Vilken roll spelar tid och vår uppfattning av den när konst och kulturarv möts? Hur utvecklar och bidrar skissen som metod vårt förhållningssätt till relationen mellan det förflutna och nutiden?

Efter de inledande reflektionerna bjuds alla deltagare in att delta och diskutera kring temat.

Bilden: skiss i form av s.k. cyanotypi, en variant av blåkopian, som har använts förr i tiden för att dokumentera i fält, bl.a. växter. Introducerades till ”Skissande rum” på Himmelsberga av konstnären Linda Persson. Foto: Bodil Petersson.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.