Experimentellt Kulturarv arrangerar ljudexpedition på Eketorps borg den 17 juli 2019

Ljudexpedition i Eketorps borg

Hur lät det i Eketorps borg för 1500 år sedan? Hur låter en sommardag i borgen år 2019? Skapa en tidskapsel av ljud tillsammans med tonsättaren Hans Gurstad-Nilsson och kulturarvspedagogen Lotta Karlsson. För barn och vuxna tillsammans.

Tid: 11.00-13.00
Plats: Eketorps borg, samling vid trappan till porttornet
Pris: Entréavgift Eketorp, vuxen 80 kr, barn 40 kr. I entréavgiften ingår även fler aktiviteter i borgen
Arrangör: Experimentellt kulturarv Öland

I Eketorps borg bodde människor för mer än tusen år sedan. Tänk på alla ljud som har låtit här innanför murarna, vart har dom tagit vägen? De som bodde här kunde ju inte spela in och spara ljud som vi kan i vår tid.

På den här expeditionen ska vi undersöka hur det låter i Eketorps borg den 17 juli 2019. Kanske kan vi kan hitta några av de ljud som de hörde här för tusen år sedan? Vi kommer också hitta många nya ljud som inte fanns då.

På en ljudexpedition gäller det att lyssna noggrant. Uppe i tornet lyssnar vi på borgens ljud. Tillsammans skapar vi sedan en ljudkonsert med saker som Hans och Lotta har med sig. Först prövar vi ljuden, sedan ritar vi upp en plan för vår ljudkonsert, ett partitur. När vi har övat spelar in vår konsert.

Nu har vi tränat upp vår hörsel och det är dags att gå på ljudexpedition. Vi letar upp spännande ljud innanför muren och i de olika husen som vi sedan spelar in.

Till sist samlas vi i tornet och berättar om och lyssnar på ljuden som vi samlat in. Tillsammans funderar vi över hur vi ska kunna spara våra ljud så att människor kan höra dem om tusen år.

Vår konsert sparas på Eketorps hemsida så att alla som vill kan höra på den när de kommer hem. Hans gör också en särskild komposition, en tidskapsel av våra ljud från den 17 juli 2019 som du kan lyssna på där.

Välkommen!

Kontakt:
Hans Gurstad-Nilsson, tonsättare
073-786 78 18
hansgurstad@gmail.com

http://www.gurstad.se

Eketorps borg. Foto: Bodil Petersson